// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: CITY BREAK (BEG IZ GRADA)

4/20/2018

CITY BREAK (BEG IZ GRADA)




Prvog posleprazničnog utorka uputili smo se u mali obilazak Fruške gore i njene okoline. Smeštena na južnim obroncima planine koja je zbog svoje lepote proglasena za nacionalni park, banja Vrdnik bila je naše prvo odredište.
U ovo doba godine ovde se smeštaj može naći po jako povoljnim cenama, od svega 20-ak evra po smeštajnoj jedinici. Naš izbor su bili Honey and Milk apartmani, u ovoj cenovnoj kategoriji, a u rustičnom maniru opremljeni i besprekorno čisti.
Prvog dana obišli smo ovdašnji manastir Vrdnik,sa čuvenim izvorom i prelepim manastirskim imanjem, banjski kompleks Termal, čuven po otvorenom i zatvorenom bazenu, i poznatu Vrdničku kulu, vidikovac sa velelepnim hotelsko-restoranskim kompleksom. Vrdnička kula je gotovo odvojeno etno naselje sa nekoliko bungalova i velelepnim wellnes centrom. Nudi bogate sadržaje za posetioce, reklo bi se nešto dubljeg džepa. U podnožju je istorijskog istoimenog spomenika koji je služio kao utvrdjenje u Rimsko doba. Dan smo završili ispijajući organski sok od jabuke, zadovoljni jelom - fruškogorski gulaš se pokazao kao odličan izbor!
Sledećeg dana smo se uputili u Novi Sad. Posle dužeg obilska centralnog dela grada, rešili smo da posetimo Salaš 137, koji je udaljen svega 15-ak
minuta vožnje i nalazi se u Čeneju. Oduševili su nas tradicionalno vojvodjansko gostoprimstvo i ambijent koji čuva duh lepih, starih vremena. Pravo domaćinstvo gde se osećate kao jedini gost, nudi izvrstan gastronomski doživljaj, a posebnu draž salašu daje ergela prelepih konja, kao i prisustvo raznih domaćih životinja. Raznovrsnost boja i prirodne lepote salaša savršeno su ukomponovane u ovom gotovo prirodnom rezervatu, pravoj oazi duševnog mira. Topla preporuka za ćuretinu s mlincima i šnenokle za dezert! Budući da nam se nije napuštao ovaj prirodni raj, sledeću noć smo proveli u apartmanu vile Izvor, nešto modernijeg stila, ali izuzetno prostranom i udobnom, odmah pored luksuznog hotelskog kompleksa Prezident Vrdnik.
Poslednji dan nase fruškogorske avanture bio je predvidjen za obilazak Sremskih Karlovaca. Moguće da je i dovoljno rečeno o ljupkosti ovog grada, ali monumentalnost njegovih gradjevina, crkava i škola - uvek jednako ostavlja bez daha. Utisak je uvek da je ovde vreme stalo i to baš u momentu kada je vreme za predah i opuštanje uz cvrkut ptica i zvuk bicikala. Posle obilaska Stražilova i gradskog trga, pauzu smo napravili na obali Dunava. Put nas je naneo na restoran Pasent, a to smo ugledavši prelepo dvorište restorana protumačili kao samo Providjenje. Na ovom mestu se ukrštaju izuzetna gastronomska ponuda i predivan mondenski ambijent, nudeći izvrsni užitak kako putnicima - namernicima,tako i poslovnim ljudima, a sama bašta je pogodna i za boravak i igru dece. Cene su pristupačne, a preporuka ide svakako za riblje specijalitete. Ovo je idealno mesto za jednodnevni izlet, najtoplije preporučujem.
Vidi: https://always1trendy.blogspot.com/2018/05/skriveni-fruskogorski-biser-medjes.html



                                 Tekst i fotografije: Ana Ratković

                                                        

No comments:

Post a Comment

loading...