// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: NAPUNITE BATERIJE!

6/13/2018

NAPUNITE BATERIJE!

Kad u predsezoni odete na odmor, na selo, planinu ili more, ''baterije'' se najbolje pune.
Medicinski stručnjaci savetuju upravo maj-jun kao idealno vreme za opuštanje i pozitivan i delotvoran uticaj prirode. Uvek ostavite koji dan odmora da ih poslušate.
Umesto reportaže, pokušaću da opišem postepeno poboljšanje koje se dogadja već za nekoliko dana. I to je prednost - u ovom periodu, kada je vazduh najčistiji, voda takodje, priroda probudjena i još zelena pre nesnosnih vrućina, a nema ni zamarajućih gužvi na atraktivnim destinacijama.
1. Putovanje - kako god, čime god, taj nezamenljiv osećaj odmora već pri pomisli promene mesta, čini svoje. Iskoristite krila koja daje entuzijazam što makar na čas napuštate mesto u kome živite i radite i sve ono što to sobom nosi.
2. Radujte se dolasku i novinama, ma šta vas čekalo. Znate da za sve imate vremena. Da pretresete stan i stanište, da se prilagodite, to će već organizam umoran od svakodnevice i sam da ''odradi''.
3. Probudite sva čula; ne dajte da vam ijedna poteškoća pomrači sunce.
4. Čim osetite zamor, prepustite se odmoru - ceo dan je samo vaš i sve ćete stići.
5. Uživajte, uživajte, uživajte!
U svakom gutljaju kafe i limunade, zalogaju, udisaju, zvuku, mirisu zemlje, vegetacije, svemu što vas okružuje.
6. Hodajte bosi - tamo gde živite noge su vam uvek u obući, odmorite ih. O delotvornom uticaju zemlje na ljudski organizam mnogo je toga napisano, leto je i nema mogućnosti da se prehladite čak i ako je pala kiša ili zahladnelo, sve je to kratkotrajno i bezazleno.
7. Skinite sa sebe svaki višak: obucite komotnu obuću, raskomotite se u svakom smislu, opustite se, rasteretite glavu i misli, ostavite sve za sobom i barem odložite i probleme i brige za koji dan.
8. Ne opterećujte se rutinom, spavajte kad vam se spava, ustanite kad se probudite - naravno, sve budilnike i alarme ste već isključili.
9. Šetajte, gledajte i obilazite i otkrijte čar mesta koja ste mislili da poznajete kao svoj džep ili ih otkrivajte ako su vam nova - ništa bolje ne odmara glavu od lepote i novih otkrivanja.
10. Zabavite se štampom, knjigom, sasvim drugačije se sve otkriva kada ste opušteni, biće to nov i nezaboravan doživljaj. (Imala sam sreću da 2015-e otkrijem Nikolsov ''Jedan dan'', a ove biografiju Margite Stefanović iz pera Dušana Vesića ''Magi, kao da je bila nekad''...)
11. Uronite u zelenilo, tišinu, razgovor, pesmu ptica, mirise ranog leta, predajte se poju ptica, udahnite jod neoskrnavljenog mora, nagledajte se praznih plaža i šetališta, sve će vam biti drugačije nego kad poznata mesta preplavi narod i žagor...
12. Osetićete kako se baterije vašeg bića brzo i kvalitetno pune, kao da se prvi put formiraju....
13. I, naravno, čuvajte ih, ne praznite naglo, koristite ih pažljivo kako bi vam što duže potrajale.
14. Nijednom ne dozvolite sebi luksuz da se opterećujete onim što vas čeka kad se vratite. Dosta je svakom danu zla njegovog. Zar ne?
                                                                                    Živeli!

No comments:

Post a Comment

loading...