// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: DRAGIŠA NEDOVIĆ - ZABORAVLJENI PESNIK NEZABORAVNIH PESAMA

4/27/2018

DRAGIŠA NEDOVIĆ - ZABORAVLJENI PESNIK NEZABORAVNIH PESAMA

Povodom stogodišnjice rodjenja i 50 godina od smrti Dragiše Nedovića(1916-1966), narodnog pesnika i kompozitora iz Kragujevca, u izdanju Udruženja estradnih umetnika i izvodjača Šumadije ''Kragujevac - koncert'' 2016.godine objavljena je Pesmarica br.1 profesora Kragujevačkog univerziteta dr Dragana Bataveljića.

Za svaku godinu jedna svima poznata pesma Dragiše Nedovića, sa faksimilima originalnih rukopisa ''bogomdanog'' pesnika, kako su ga zvali, objavljena je u zbirci od 102 stranice, koje je uz pomoć i saglasnost naslednika pesnikovih prikupio i složio profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, čuvar vredne baštine srpskog naroda, Bataveljić.
Svaki naslov u zbirci je opštepoznat i ispavan na melodiju koju je uglavnom takodje zapisivao Nedović. Ko još ne zna pesme ''U lijepom starom gradu Višegradu'', ''Stani, stani, Ibar vodo'', ''Prodjoh Bosnom kroz gradove'', ''Obraše se vinogradi'', ''Lepe si su nano Gružanke devojke'', ''Jesen prodje, ja se ne oženi' '', '''Ajd, d' idemo, Rado'', ''Kad si bila mala, Mare'', ''Oprosti mi ti, gitaro'', ''Tekla reka Lepenica'', ''Krca, krca nova kola'', ''Karanfil se na put sprema'', ''Jutros mi je ruža procvetala'', ''Stade se cveće rosom kititi''...? Pesme nezaboravne, narodne, pesme pesnika koga krademo od zaborava.

No comments:

Post a Comment

loading...