// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: S.A.R.S. ŽIVI NA BALKANU

4/25/2018

S.A.R.S. ŽIVI NA BALKANU

Doba paradoksa karakteriše istovremenost raznorodnih muzičkih fenomena. Decenijama nas bombarduje žilavi turbo, koji se duboko ukorenio, i ne prestaje da ''švaleracijom'' sa modernim zvucima (hip- hop, rep, duetima sa zvezdama drugih ozbiljnijih žanrova) regrutuje nove generacije fanova. U komercijalnom smislu, koncertna i klupska pomama ne jenjava.
Na sasvim drugoj strani je ispijena i posustala r'n'b scena - podseća na razbijenu vojsku koja tumara bespućem. Ovu tužnu sliku osvežava bend koji je za deceniju postao klasik, S(veže) A(mputirana) R(uka) S(atriania) - S.A.R.S.


Prvi zvučni snimak benda, ''Budjav lebac'',  naprečac je oborio i drži sve rekorde slušanosti, jednostavno je eksplodirao pre 12 godina, kada je prvi put emitovan na jutjubu.
Potresan i buntovan tekst, dramatičan, neobičan vokal Žarka Kovačevića - Žareta, nikog nisu ostavili ravnodušnim i prerasli su u fenomen koji je pokazao da jedan anonimni bend može da pogodi u samu metu gotovo svakog ko se zatekao u društvenom vrtlogu narastajuće krize.
Tek dve godine kasnije, 2009 - ''Budjav lebac'' će se naći na prvom studijskom albumu, jednostavno nazvanom S.A.R.S., sa kojeg će grupu preporučiti izvanredan izlet u bluz ''Rakija''.
Uslediće novi ironičnog naslova ''Perspektiva'' (2011) sa definisanim i prepoznatljivim S.A.R.S. zvukom i velikim hitom ''To rade''. Za ustoličavanje novih zvezda koje odolevaju slavi i znaju šta hoće - dovoljno.
Medjutim, stvarajući zvuk koji je kombinacija modernih i slušanih ''žanrova'', prvenstveno regea, ska, roka, etno i bluza, fanka S.A.R.S. hrabro nastavlja avanturu i saradjivaće na sceni i u studijima sa mnogima, medju kojima i sa hip-hop bendom iz CG WhoSee, kasnije grupom ''Ničim izazvan'' i mnogima drugima. Zajednička pesma ''Bojana'' sa WhoSee naći će se na trećem studijskom albumu ''Kuća časti'' snimljenom 2013.godine, a sa kojeg će pesma ''Lutka'' sačuvati svežinu do danas.
Na sledećem studijskom ''projektu'' pod nazivom ''Ikone pop - kulture'' iz 2014.godine bend će nastaviti uhodanom stazom i izbaciti dva velika hita ''Dane brojim'' i ''Klinku''.
Ničim izazvan
Prepoznatljiv zvuk i poruke doneće i naredni iz 2015-e ''Proleće'' i numera koja se vrti i danas ''Praktična žena''.
Uslediće jedini do sada živi album ''Mir i ljubav'' sa koncerata u Zagrebu, a potom i ''Poslednji album'' na kojem su ostvarene brojne saradnje i ona važna sa bendom ''Ničim izazvan'', koji će posle ''Gluposti'', pesme koja se našla u ovom paketu, krenuti stazom slave i popularnosti (do nedavno osvojene MTV Best Adria- Act nagrade). Veliki uspeh ostvariće i ''Pepeo''.
Decenija S.A.R.S.-a je završena, dolaze novi izazovi - vidno okretanje ljubavnoj tematici, sa kojom nestvarni, pamtljivi Žaretov vokal, uz pratnju i duvačku sekciju zvuči jednostavno - najbolje od onoga što domaći rok u ovom trenutku nudi. I ''svi ti lepi trenuci, kao leptir u ruci'' dobro je da uopšte traju kad Živim na Balkanu. Posle dva singla čija je promocija u toku, videćemo na koju će stranu bend koji je već ostvario nemoguće.



 

No comments:

Post a Comment

loading...