// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: 2 IN 1 PIŠINGERI - KUHINJSKI TRIKOVI

4/22/2018

2 IN 1 PIŠINGERI - KUHINJSKI TRIKOVI

Samo nove recepte pravim po meri, čim ih upoznam znam mora li u gram ili na kašiku, otprilike, po ukusu.
Pišinger je izuzetno zahvalan, zato što ga možete napraviti uvek jednostavno, lako i brzo - nit' se peče, nit' se kuva, a ako ste umešni, nijedna mu poslastica ne može biti ravna: može biti sitan kolač, ali i torta.

Možete ga praviti s slaganim keksom, ja ga radije spremam s listovima oblande, jer su tanji.
Koliko god imam margarina (maslac postaje sve češće misaona imenica, a daje neuporediv ukus!), stavim u činiju, izmrvim ga viljuškom, a na drugu stranu odvojim šest žumanaca od šest belanaca. Dok mutim fil s margarinom, belanca mi se zagreju do sobne temperature.
I šećera stavljam odokatvno, uz obaveznu probu.
Probajući poslastičarske torte, u koje ide fil smargarinom uz obavezan dodatak što gušće umućenog šlaga, primenjujem uočeno i dobijem mekaniju, kompaktniju i lepšu masu, koja se prosto topi u ustima. Bude je u izobilju da se kore fino namažu.
U polovinu ovog fila stavim rastopljenu čokoladu, dodajući je dovoljno lagano da mi se ne pretvori u čorbu, nego ostane mekan, ali čvrst. I onda jednostavno namažem četiri lista oblande, onako raskošno, a petim prekrijem i ostavim da odstoji na sobnoj temperaturi, da se kore lepo slegnu.
Ako kore isečem uzduž, dobijem deset  listova, namažem devet - ako zalijem prelivom od čokolade (150 grama čokolade, 3-4 kašike šećera, komadić margarina i nekoliko kašika mleka umešam dok ne provri), to mi je već pišinger torta, koju sečem na šnite i serviram sa kuglom šlaga ili sladoleda, voćnim topingom, kriškom pomorandže, da izazove divljenje.
Komplikovanija pišinger varijanta podrazumeva da utrošim i onih šest belanaca ostavljenih da se opuste i ugreju na sobnoj temperaturi. Na jedno jaje dodajem najmanje dve pune kašike šećera, što će reći na šest belanaca oko 15 kašika šećera i mutim dok šam ne postane sasvim čvrst. To postižem tako što dodajem cedjenog limuna dok se god šam zgušćuje. Dobije i prelepu nakiselu aromu, koja će se sa onim, prethodno umućenim žutim (i čokoladnim) filom savršeno slagati.
U šam dodajem sadržaj pakovanja mlevene plazme od 300 grama i dobro umešam kašikom.
Sada redjam čokoladni pa fil od šama i plazme, potom žuti fil, pa šam i dobijem divan presek u tri boje - ostavim sve to na sobnoj temperaturi, da kore malo omekšaju i lakše se seku oštrim nožem i dobijem savršen šnit, ako ga prelijem čokoladom i ukrasim i serviram na gore već opisan način.
Kada se ovlada ovim receptom, gosti vas nikada ne mogu iznenaditi: imaćete za sat vremena ili štangle ili kocke ili rombove ili trouglove - zavisi od toga kako sečete ili bogate šnite sa dodacima ili bez.
Prijatno. 

No comments:

Post a Comment

loading...