// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: JESTIVA KOZMETIKA

5/01/2018

JESTIVA KOZMETIKA

Priča je istinita: pitala sam stariju ženu, jedru, uvek nasmejanu, sa visokim pritiskom i dijabetesom, bez bora, čime neguje lice. Odgovorila mi je: ''Vodom, ponekad sapunom''. Zvuči neverovatno, ali je istinito. Voda, i, ponekad, sapun. Kad se zapuše pore, a lice izmasti. Prosto i jednostavno.
Ako vaša koža, pak, zahteva dodatnu negu i daje vidljive znake umora, bez svežine je i elastičnosti, preporučujem ono što zovem jestiva kozmetika: ona zahteva dugotrajniju primenu, ali daje i temeljnije rezultate.

Možete i testirati moj savet, ako ste dovoljno strpljivi - dugotrajnom upotrebom kozmetike iz domaće radinosti trajno ćete popraviti tonus vaše kože i ako prekinete da je koristite, stanje se neće promeniti. Pokušajte to isto sa industrijskim prepratima, ma koliko kvalitetni, da ne kažem skupi bili.
Što ranije naviknete kožu lica na negu,  zahtevnije će bivati njeno održavanje. Posebno ako imate manje od 25 godina, dokle su, ukoliko nemate značajnijih problema za koje dermatolozi predlažu namenske kreme, priroda postarala da budete mladi i sveži.
Često razmišljam o onome što mi je rekla ova starija, ponavljam uvek nasmejana dama. Možda je njena tajna u smehu? U smirenosti, u neobraćanju pažnje. Licu posvećuje vreme koje i, recimo, rukama. Možda ni toliko, a koža joj je kao breskva.
Godine? Po mojoj proceni najmanje sedma decenija.
Koži zaista prija voda.
Sapun, možda iz domaće radinosti - onaj koji je saponifikovan i kako to majstori zanata kažu ''premašćen'' malim procentom retkih, dragocenih, negujućih ulja, koja gode i koži lica i tela. Biće o tome reči u priči o handmade sapunima.
Koži lica izuzetno prija prskanje tečnim kiseonikom, pri čemu treba zaštiti oči. Dezinfikuje je, osvežava i podmladjuje. Možete njime ovlažiti tufer i očistiti lice.
Isprobala sam puno preparata, ali sam uvek za domaće.
https://always1trendy.blogspot.com/2018/05/tonik-od-ruze.htmlRužin tonik je blagodet za vaše lice i možete ga napraviti u domaćoj radinosti (što ja neizostavno činim).
Posle čišćenja, ostavite kožu vlažnom da se sama osuši i upije maksimalno vlage, koliko joj je potrebno.
Potom, ako vaša koža zahteva, i najbolje noću, namažite lice. Nekada je bila jako dobra hranljiva ''Dalijina'' krema sa kornjačinim uljem, reklamirana kao tajna lepote i dugovečnosti Indijanki, ali se ta kolekcija odavno ne proizvodi (žao mi je što se ne mogu setiti imena). Vrlo masna, bila je idealna kao noćna varijanta.
Jako zahvalno protiv bora je i ružino ulje u dostupnoj i jeftinoj varijanti, može se kupiti u DM - u, a stavljaju se dve kapi na vlažno lice.
Kad se probudite, mlaka voda i handmade sapun. Kap ružinog alverde ulja, duplo manje kreme koju inače koristite, ili njenu dnevnu varijantu tanko namažite kao podlogu za šminku.
Ako ponekad svojoj koži želite ''prihranu'', najbolje su vitaminske maske iz kuhinje. Od pilinga do osveženja. Jedna od već spremnih, samo joj morate dodati nekoliko supenih kašika prokuvane vode i dobro je promešati, i za lice, i za kosu i za telo je, naravno, večiti ''Bimask".


No comments:

Post a Comment

loading...