// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: ČARI ODMORA

5/21/2018

ČARI ODMORA

Ah, to leto neodoljivo!
Taj zov sunca!
Taj beskonačni dan, dovoljno dug za sve!
Ta rajska, blagoslovena lakoća življenja!

Savet br. 1 - leti redukujte sve klasično radne aktivnosti i obaveze. Ostavite ih za tople letnje dane samo ako morate.
Ako učite, učite na vreme, dok je sivo i kišno, još hladno; meni se nije dalo da leti spremam ispite, bez obzira što sam dolazila kući tobož da učim. Jednostavno mi je leti učinak 0.
A ako ste na odmoru, odmorite. Pustite mozak na otavu, dug je dan, stići ćete sve.
Najpre se ispavajte. Lezite kad vas uhvati san, ustanite čili, sveži i odmorni. Tako je prosto. Kao leto.
Univerzalni savet: uživajte u jutru, suncu, čistom svežem jutarnjem vazduhu, zelenilu, prvoj čaši vode, zalogaju, kafi. Zar vam je malo što imate trešnju, jagodu ili kajsiju, breskvu, grožđe, lubenicu na stolu ili u frižideru? Dovoljno za sreću.
Uživajte u kretanju, razgolićenosti, otvorite oči, sve je lepo, i nebo, i mirisi, i pune procvale grane, i hladovina, i prolaznici, pune oči! Napunite ih, jer kad prodje odmor, samo po sebi dobro raspoloženje se spušta kao da ga kvari onaj zločesti mrmot, simbol ponavljanja i rutine. Ne mislite na odmoru na posao i kancelariju, na onaj užasan i teskobni osećaj zatočeništva, dok napolju blista sunce i zovu bašte, sa hladnim i toplim napicima i svakojakim osveženjima. Raskomotićete se u tom osećanju mesecima, zato iskoristite ove blagdane da pustite srcu na volju i uživate u svemu što radite.
Savet br. 2: odmor je izuzetno osetljiv na smarače, makar ih sada izbegnite u što širem luku. Na odmoru ste i nemate vremena, prosto je.
Spakujte torbu, pa na bus, ako već nemate uslova da otputujete dalje. U neki nepoznati deo grada, neki novi park. Toliko je neistraženih kutaka oko vas. Ili u predgrađe. Preporučujem Donji Srem, surčinsku stranu, pitome žitnice i šumarke, i, zašto da ne - Fenek, do kojeg se stiže peške. Ako ništa drugo, imaju savršenu biljnu apoteku. Možete li zamisliti kakve su sve biljke za vaše zdravlje i lepotu pripremile vredne monahinje?
Ili, drugu stranu, Sremske Karlovce, na primer, gotovo na sat vožnje od Beograda.
Ili Avalu, Kosmaj, Mladenovac, Banovce, eto, obiđite naselje Ekonomija 1 na Batajničkom drumu, ili Banovce, ili Slankamen. Vozi lokal, gradski bus ili Lasta. Samo prošetajte seoskim šorovima da vidite beskrajne aleje kestena, oraha ili platana, belog duda. Ako se nađe neki meštanin da vam pravi društvo i ispriča na klupi ispred kuće kratku istoriju drvoreda, dobili ste poklon neprocenjive vrednosti.
Zar sam osećaj da nema jutarnjeg zvona, onog tromog vraćanja kući sa svim poznatim licima u autobusu, koja kao i vi nose taj žig ropstva radnom vremenu, bez strogog voznog reda, bez rutine koja ubija u pojam, bez slobode, ne širi krila?
Pustite ih, raširite i poletite kud vas nose. To je odmor.
Savet br. 4: i uvek, baš uvek, pustite malo te slobode odmora iz tajne bočice - daće vam snage da dočekate sledeći i znate šta s njim.
P. S. Ne zaboravite da zagrlite drvo, trčite bosi, legnete u travu. To je to!

No comments:

Post a Comment

loading...