// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: PROTIV STRESA - MANTROM

5/16/2018

PROTIV STRESA - MANTROM

Moderno doba je, složićete se, doba hiperprodukcije potreba, čije je teško, ponekad naporno, pa i nemoguće zadovoljenje praćeno svakodnevnim stresom najrazličitijeg intenziteta.
Mi smo prinudjeni da živimo po obrascu, čije autora radije ne bih pominjala zbog genocidnih izjava prema narodu kome pripadam, a čiju je ideologiju sledio sedam decenija, sa jakim tragovima i danas: a to je osam sati spavanja, osam sati rada, osam sati slobodnog vremena.
Bez obzira na to, počev od vremenskih (ne) prilika, do raspoloženja i ponašanja bližnjih, svega i svačega što nas okružuje, mi smo prinudjeni da se nosimo sa stresom i obuzdavamo njegove razorne posledice po psihu i opšte zdravlje. Isključimo li pomoć koju nam nudi svemoguća farmacija, efikasne su mantre, slogani u koje verujete - najbolje je da ga sročite sami i po receptu švajcarskog apotekara Emila Kuea i pisca kultne knjižice ''Kako gospodariti sobom'' njihovo ponavljanje najmanje dvadeset puta dnevno ili kad god osetite da vam pritisak raste.
Kod mene ''pale'': ''Sve je to prolazno'', ''Sanjam, sanjam, sanjam...'', ''Ovo nije stvarno'' ili, prosto i jednostavno ponavljam sebi da je život jedan.
Eto, recite sebi kad mislite da vam je najgore, da je život lep, samo jedan, samo sada i da ga ne treba trovati. Dovoljno za osmeh i uverenje da nijedan problem ne zaslužuje da nas slomi niti potroši. Naprotiv, treba samo da nas jačaju. Na njih se samo treba navići i jačati formu.

P. S. Hoće to kad je kišni dan. Proći će, proći će, proći će...

No comments:

Post a Comment

loading...