// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: TRI IDEJE ZA RODJENDANSKO SLAVLJE

8/28/2018

TRI IDEJE ZA RODJENDANSKO SLAVLJE

Prevazidjena, zamorna klasika, predjelo, supa, glavno jelo, mesa, salate, kad se ustale gosti na rodjendanu, lako se da relaksirati opuštenijim, laganim menijem. Dočekaćete goste, a nećete isplaziti jezik i biti iscrpljeni slavljenik.

1. Ništa zahvalnije od KANAPEA. Baget, korpice, zemičke isečene napola možete premazati nekim mlečnim namazom, ajvarom ili paštetom (najbolje domaćom) - dalje redjajte nešto suhomesnato, interesantno savijeno, ukrasite kolutom maslinke, šargarepe, trogulićem krastavca, paradajza, limuna, zadenite listom peršuna ili celera - poigrajte se i sastavom i bojama. Pospite semenkama lana, susama, bundeve...
Slani zalogaji su posebno zahvalni za dečje rodjendane - najmladji ne vole da gube vreme na hranu, a opet na ovaj način nešto i ''zakače''.
2. PICA PITA, pa još zanimljivo isečena, ukoso na primer, sadrži sve što treba da ima jedan obrok: na poprečnom preseku se može videti i njen sastav: kečap, posut origanom, šunka i pavlaka sa rendanim kačkavaljem. Savršeno ide uz dresinge - posebno bele sa aromatičnim začinima (tartar, bešamel...), penušava vina ili hladno pivo.
3. VULKAN PECIVO je moje otkrovenje: toplo bavarsko pecivo punjeno mocarelom i kulenom ili pečenicom, koje možete peći dok svoje goste služite kafom i aperitivom je idealna zamena za komplikovanu, zahtevnu klasičnu trpezu od hladnog i toplog predjela, jela i salata. Daje vam vremena i mogućnosti da uživate u svom danu, izmedju ostalog jer ste i svoje goste ugostili na drugačiji način, a izdašno i bogato domaćim pecivom. Po želji možete ponuditi hladan jogurt, mleko, kefir i ostale mlečne napitke.

Sve tri ideje su još preporučljivije za dečje rodjendane: klincima će biti neobično i atraktivno drugojačije posluženje od naručenih pica ili sendviča.

I na kraju, naravno, rodjendanska torta. Već dugo izbegavam da pečem kore, jednostavno nemam vremena. Stoga za podlogu biram keks, mleveni keks s čokoladom, puterom ili voćnim sokom za koru, a za ideju koju ću svojim gostima
servirati ove godine predlažem piškote. Kratko ih provucite kroz mleko ili voćni sok, na prvi red poslaganih piškota namažite umućenu slatku pavlaku, a potom fil od pudinga od omiljenog ukusa umućenog s puterom. Redjajte barem dva sprata, a odozgo tortu premažite šlagom i ukrasite. Ovo je moja varijanta ''belog andjela''.
Zašto je važno da se ne previše ne opteretite i zamorite posluženjem i izaberete ove lagane varijante, shvatićete kad dodjete u moje godine.
Živeli!

No comments:

Post a Comment

loading...