// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: NAJZDRAVIJI DŽEM MIX - RECEPT

8/05/2018

NAJZDRAVIJI DŽEM MIX - RECEPT

Kad je u pitanju zimnica učila sam od najboljih, svoje tetke i kume. Tetka ima
devizu da se konzervira samo najbolje i najzdravije voće i povrće, sterilno pripremljeno za turšiju, ajvar ili džem; kuma da nema prave zimnice bez posebne arome svojstvene svakoj domaćici, to jest ukusu.
Za svoju porodicu, a sada i unuka , posebno sam inspirisana.
Najbolja šljiva za mene znači suva šljiva stare sorte, požeška, a ne sterlej. Objašnjenje je: sterlejka je previše sočna i preteško je ukuvati da izdrži do zime, iako joj ne dodajem šećera. Požeška je suvlja, sitnija, možda manje slatka, ali zahvalnija za ukuvavanje (ili pečenje u rerni, kako to čine neke domaćice).
Poslednjih sezona pravim džem mix - u polovinu količine šljiva, dodam u drugu polovinu količine najradije vinogradarsku breskvu - jer je suvlja od rodjaka ili nektarina, jabuke, krušku, dunju, ukoliko džem spremam u jesen. Razmišljam i o dinji, ali mislim da je rizična, ukoliko se ne nadje brašnjava, a strahujem i od eksplozije ukusa, jer je karakteristične i intenzivne arome, pa sam pre za solo - isprobaću, i napisaću svoje iskustvo.
Da se vratimo na pripremu: red dobro opranih i očišćenih šljiva samo ''posolim'' šećerom, koliko da voće pusti sok i prirodno omekša, zatim složim red bresaka, pa pošećerim, red jabuka - šećer, red krušaka - šećer , red dunja - šećer, a kad napunim pouzdanu šerpu (koja ne zagoreva, sa debljim dnom), i kad odstoji nekoliko sati, stavim na tihu vatru i strpljivo, vrlo strpljivo kuvam. Kad se zgusti, pustim masu da lagano vri, uz neprestano mešanje, sve dok kad povučem varjačom ne vidim dno posude.
Izbegavam zgušnjavanje želatinom, zato što voće ima svoj dragoceni pektin; radije sačekam da se sačuva dobrim, dobrim ukuvavanjem.
Idealno je da pred kraj kuvanja u ovu masu dodate barem 100 grama prave crne čokolade, nekoliko kašika burbon ruma i vanile, a ja ću isprobati, pošto mi raste u prozoru - rozetlu, divnu mirisnu biljku koja se stavlja u slatko od šljiva sa orahom.
Vrelu masu sipam u tegle, koje dobro zatvorim i okrenem naopako, da se iz njih istisne vazduh i bolje vakuumira sadržaj. Za pola sata ih okrenem normalno i, pošto je napolju 70 stepeni, ne uvijam, kao sok od paradajza, u ćebe, već ostavim da se ohlade.
Naravno, ovakve tegle često poklanjam, tako da ih doteram šarenim papirom lepog dezena, koji preko poklopca pričvrstim gumicom.

No comments:

Post a Comment

loading...