// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: PETNAESTA PLOVIDBA ''GALIJE''

8/15/2018

PETNAESTA PLOVIDBA ''GALIJE''

Niška ''Galija'' nedavno je isplovila na otvoreno more petnaesti put.
Iskusni moreplovci zaželeli su se slobode, plovidbe i vratili se svojim počecima. Pesmama odama, himnama jedne generacije.
''U raju iznad oblaka'' je sat konceptualne muzike, koja braću Milosavljević, Nenad i Predraga, vraća na početak kruga koji su obilazili prethodnih 40 godina.
Na albumu je 10 numera, a muzika je spevana i na stihove Matije Bećkovića, Pere Zupca, kao i Milorada Mitrovića, malo poznatog pesnika iz Prvog svetskog rata.
Muzičke teme su parafraze na ''tišinu'' Pink Floyd- a ili žestinu Stones-a.
Vraćanje počecima i legendarnom albumu koji je osamdestih prošlog veka (napisah!) lansirao muzikalne Nišlije u tada jugoslovensku orbitu i to kao debitante u sam vrh najoštrije konkurencije (tada se pojavila ''Azra'', ''Atomsko sklonište'' i mnogi drugi), odgovor je na period omedjen ljubavnim i nacionalnim temama. Povratkom u detinjstvo i mladost, ''Galija'' traži zaklonjenu luku, budi stare poklonike i regrutuje nove na beskompromisnom zvuku Predragove poezije.
Album je producirao Saša Habić, a video spotovi su radjeni na Islandu.
Da se razumemo, ''Galija'' je trademark srpska muzička marka, i produžava licencu novim materijalom. Samo se vreme promenilo. Jedna barka pristaje ''U raj iznad oblaka, gde izgleda nema nikoga...', dečje prepoznajući novi svet, svet bez trajanja. Utisak samo pojačava dečji hor dirigentkinje Ljiljane Randjelović. Slušajte i uživajte!
 

No comments:

Post a Comment

loading...