// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: POVERENJE - NAJVAŽNIJI SASTOJAK ODNOSA

8/22/2018

POVERENJE - NAJVAŽNIJI SASTOJAK ODNOSA


Svaki odnos - tako namesti život -  s vremena na vreme i od prilike do prilike stavlja se na probu, dobijajući definiciju.
Tako razlikujemo poznanike, prijatelje, one koji su nam dragi, koji znače, koji zaslužuju naše poverenje i sve što uz to ide. Naravno, ljubav krpi sve i izuzeta je dugo u zavetrini tog velikog osećanja, koje mnogo može da istrpi, a tako malo da zahteva da bude živo. Ono, zato, nije naša tema.
Medjutim, osećaj poverenja, onog potpunog, može da evoluira u ljubav. Ako izostane, može da je sprži kao plamenjača biljku ili toplota led.
Poverenje možemo steći u one koji nam nisu naročito bliski, ali su pouzdani i od reči, možemo se osloniti, računati na njih.
Ipak, najlepše je kad je tihi, smerni, pouzdani pratilac ljubavi, kao da je to podrazumevani odnos.
Poverenje se vrlo lako može izgubiti - uništava ga kukavičluk, nepouzdanost, svaka slutnja sumnje.
Ako se osetite ostavljeni na cedilu, u neprilici, a neko u koga ste stekli poverenje ćuti i ne izjašnjava se i ne brani vas i ne razume vaše namere - postaje prilično gadno. Osećaj poverenja se lako gubi, a jako, jako teško vraća. Jer se svako izneveravanje od strane osobe koja je značila i razvila očekivanja, dugo pamti.
Svaka laž, oklevanje, nesigurnost, zakeranje, nepredavanje, izostanak očekivane i, možda, željene reakcije, može izazvati postepenije ili naglije zahladjenje odnosa zasnovanog na podrazumevanom, netestiranom poverenju.
Osećaj poverenja uliva ličnost. Za svaki snažniji odnos prijateljstva, ljubavi, naklonosti poverenje je od posebne važnosti.
Ono ne mora da znači samo pozitivne emocije. Na neki neobičan način poverenje se može imati i u nekoga ko vam je, uslovno rečeno neprijatelj. Poverenje da će postupiti na odredjeni način, da nemate tu šta da tražite, ako postane princip, može racionalizovati naše napore da znamo na ćemu smo i čemu se možemo nadati. Sve što iz očekivanog arsenala izostane, ljudski će nam ''neprijatelja'' činiti bližim.
Gadno je, medjutim, kad vas izneveri prijatelj i kad na njega prestajete vremenom da računate...Ne gubite vreme, kao i u ljubavi, tražite onog pravog, koji će uvek biti tu, stamen, čvrst, nepokolebljiv za vas i u kojeg će vaše poverenje samo rasti.

No comments:

Post a Comment

loading...