// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: HANDMADE SAPUN PO TVOJOJ MERI

8/23/2018

HANDMADE SAPUN PO TVOJOJ MERI

Mnogo mi je trebalo da se osmelim, prikupim neophodan pribor, i, najzad, izaberem neku bazičnu kombinaciju kako bih isprobala svoj prvi handmade sapun. Mnogo, meseci čitanja, razgledanja, provera, traganja.
Na kraju mi je najpouzdanija literatura, kojoj se stalno vraćam postao blog prof.dr Zorana Vujčića sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Ima na njemu mnogo više od sapuna, puno zanimljivosti, korisnih saveta, višestruko je koristan.
Zapamtite: ''Hemija oko nas''. I ne žalite vreme! Zaboravite na vreme, da biste stigli i uspeli da ovladate terminologijom i usvojite savete iskusnog praktičara.
Profesor je sa svojim pratiocima i praktičarima osnovao zatvorenu fb grupu Hemija sapuna - riznicu iskustava i isprobanih recepata.
Više desetina sajtova, blogova i galerija takodje mi je bilo od ogromne koristi, od srca preporučujem majstoricu Darinku Ilić, čija su sapunska umetnička dela postala deo ''srpske korpe'', reprezentativnih proizvoda iz Srbije - nimalo ne slučajno, jer je njen rad odavno prevazišao klasiku i postao radost igre i traganja za novim oblicima, strukturom, bojama, sastavom.
Tek u drugom koraku, kad u glavi imate neki redosled, napravite spisak za kupovinu pribora: nekoliko plastičnih menzura, vanglica, varjača, gumene rukavice, merice za sipanje, digitalnu vagicu, štapni mikser...
Pribor i supstance
Izaberite isprobanu formulu koja vam uliva poverenje, neki bazični recept i ne odstupajte ni za gram od zadatih mera niti opisanog postupka - to možete kasnije po kalkulatoru, imate i upotrebljive aplikacije za androide...U njima ćete naići na procente koji se kombinuju, pretvorite ih u grame.
Ja već desetu turu svojih sapuna pravim s vrlo malim oscilacijama.

UVEK se soda dodaje u vodu!
U pola litre ulja: palmoleina (ako je u čvršćem stanju, flašu potopim u vrelu vodu dok ne popusti i obavezno dobro promućkam) - 200 ml (u miligram!), maslinovog ulja (u plastičnoj boci, ne mora devičansko, ne menja na stvari, sem na ceni) - 175 ml, 100 ml kokosovog ulja u tečnom stanju (kao s palmoleinom) i 25 gr ricinusovog ulja - koje zagrejem na 40-45 stepeni, što odredjujem na dodir (ako je pretoplo, ostavim da se prohladi tako da mogu da proverim pipanjem stranica posude ili čak umakanjem prsta) i u šta postepeno dodajem rastvor kaustične sode i destilovane vode. Na digitalnoj vagi u menzuru odmerim 148 ml destilovane vode u koju postepeno i uz lagano mešanje (izmaknite se, jer smesa razvija visoku temperaturu iz koje se tokom procesa izdvajaju opasne pare) dodajem kaustičnu sodu, NAOH (kupuje se u poljoprivrednoj apoteci, možda i u farbarama).. Rastvor zaboravim, bavim se uljima, zagrevam ih na laganoj temperaturu do željene. U medjuvremenu pripremim silikonske kalupe, alkohol,odmerenu providnu foliju domerenu da prekrije kalup(e).
U ulja dodajem rastvor vrlo lagano i uz neprestano mešanje.
Vrlo blago, u zavisnosti od brzine zgušnjavanja mase, odnosno procesa saponifikacije, štapnim mikserom (pored sve hvale za Zepterov mixy, skoro da sam ga uništila, sada koristim jednu mutilicu običnog miksera) mutim, odmaram, jer se podstiče hemijski proces sjedinjavanja ulja sa sodom - ako treba, pojačam brzinu dok ne dobijem masu gustu kao puding, koju toplu mogu da ulijem u kalup. Pratite ponašanje sapunske mase.
Ja joj ne dodajem bogzna šta - pokušaji da je obojim ili zamirišem eterskim uljima mi se uopšte nisu dopali - to ću rešavati u hodu, ali mi je u poslednju turu upalo malo kantarionovog cveta u maslinovom ulju i uspela mi je varijanta sa zelenom glinom, kojom sam bila zadovoljna.
Kad je sapunska masa idealne teksture, sipam je u silikonske modle željenog oblika, isprskam alkoholom, koji bi, po savetu Darinke Ilić trebalo da spreči izdvajanje belog praha na poledjini sapuna, prekrijem kalup providnom folijom i umotam u ćebe. Zimi pažljivije, leti ležerno da masu mogu, ako treba i ako počinje da nadolazi - ohladim, ostavim sve to da prenoći i sutradan sapunići ispadaju sami, bez ikakvih problema.
Pokušala sam upravo ono o čemu piše dr Vujčić opominjući da nema efekta i biva poništeno jakim hemijskim procesom kakav je saponifikacija - da eksperimentišem s bademovim mlekom i mlevenim ostacima koji bi trebalo da posluže kao piling - pri tome sam kombinovala i Darinkinu metodologiju za dobijanje glicerinskog sapuna (''višestruko kuvanog pod kontrolisanim uslovima'', kako ja kažem) - sapun je spašen strpljivim i dugotrajnim sušenjem, ali se zbog dodavanja velike količine destilovane vode izgleda naduo, jer se vremenom stajanjem na vazduhu duplo smanjio, ali je mojim ukućanima itekako poslužio. Čak su ga i ishvalili. On je dobio neku rozikastu boju od badema, koja im se, izgleda, dopala. Što duže stoji, sapun će vam biti bezbedniji za upotrebu. Preporuka je da ga ne koristite najmanje dve nedelje pre spravljanja, zato pažljivo pratite potrošnju i stanje zaliha.
Prema kalkulatoru, isprobavala sam zamene za ricinus - bademovo i ružino ulje, sapuni su ostajali onako bajkoviti, nekako sneno, pamučno ili svileno beli.

U neko dogledno vreme, u neku buduću turu, nameravam da, ipak, razmotrim varijantu sa dodacima - kafom i cimetom, kao i pomorandžinom korom potpljenom u ulje - ima to neko ime stereat ili tako nekako - možda i s laticama bagrema i ruže, koje sam prosušila upravo za sapune u izobilju - rezultate ću pokazati u galeriji, pa izvolite, ako vam se dopada, možete i poručiti na mejl always1trendy@gmail.com ili moje brojeve 064 128 5940 i 061 628 2912, pa da se isprobamo i u poslu.
U fb grupi Hemija sapuna s vremena na vreme ćete naći radionice koje drže proverene sapundžije - uloženo će vam se isplatiti, budite sigurni. Handmade sapun, kad se na njega navikete, neće samo održavati higijenu vašeg lica i tela, već ih i negovati, tako da vam krema neće biti ni potrebna.
Kad ga jednom napravite, videćete da ćete teško odustati jer nećete više moći bez njega. Kaš'će vam se samo.
Budite strpljivi, radoznali i uporni.
SREĆNO!




 

No comments:

Post a Comment

loading...