// always1trendy.blogspot.com ALWAYS TRENDY: OTKRIJTE MLEČNI ČAJ

1/22/2019

OTKRIJTE MLEČNI ČAJ

Dok sneži, zagrejte se i okrepite drevnim napitkom, čajem, sa dodatkom mleka, ili, još bolje, maslaca. Dobićete dodatnu energiju, hidrirati svoj organizam i, svakodnevnim ispijanjem ovog zdravog biljnog napitka, pročistiti krvne sudove, pomoći srcu i mozgu da bolje rade.
Zahvaljujući donekle modifikovanom kofeinu koji se u čaju zove tein, poboljšaćete cirkulaciju, smanjiti holesterol, i, što je najvažnije, zagrejati svoje dlanove i osetiti smirenost koja je sinonim za ovaj plemeniti napitak, dostojan poštovanja koje mu ukazuju Japanci, Kinezi, Indusi, Englezi...
Čaj je sinonim moga detinjstva: poskakivao je uvek u šarenom čajniku na tufne na ivici smederevca, spreman za dečije šolje, doba prerano za kafu. I danas vidim svoga oca kako nam ga sipa u šolje i zasladjuje medom, dok nam na plitke tanjiriće servira kriške hleba namazane maslacem i domaćim džemom. Kakva milina zimskih večeri kad je vejalo, upravo kao sada dok pišem ovaj tekst i radujem se pahuljama!
Očev dobri duh i topla ruka kao da me maze po zlaćanoj kosici...Oprostite mi na zanosu.
Vratimo se na temu: možete dve nedelje piti crni čaj, s pola ključale vode, pola mleka, malim grumenom maslaca za čišćenje organizma. Preporučuje se i zeleni čaj. A najpre čajevi s našeg podneblja: kamilica, majčina dušica, pitoma nana, šipak, hibiskus, voćni...dodajte cimet, djumbir u prahu, karanfilić, biber, začine koje volite. Lovor, recimo, ukoliko osećate težinu u grlu ili plućima. Vrlo je koristan i aromatičan i čaj od lista peršuna ili celera, prvi za bubrege, drugi za srce.
I, najvažnija je atmosfera: poštujte šoljicu s vrelim napitkom i posvetite joj pažnju, Japanci, Kinezi, Tibetanci, Indusi, Englezi ga pripremaju i ispijaju kao nekakav sveti čin, u tišini i dele ga s najbližima i prijateljima. Gotovo 24 veka, otkako ga je sam kineski car Šen Nung slučajno otkrio i probao 2750.godine pre naše ere. Kad je caru, sveštenicima s Tibeta, kraljici Viktoriji bio nezamenljiv, sigurno će valjati i nama.
 

No comments:

Post a Comment

loading...